TAHUKAH ANDA..?? BAGAIMANA TERJADINYA SAKIT JANTUNG
Definisi :
Kolesterol ialah bahan berlemak (lipid) yang terhasil daripada 1) makanan yang dimakan dan 2) yang disingkirkan oleh hati.
Sumber Kolesterol:
Makanan yang menyumbang kepada kolesterol ialah:-
1) Daging
2) Ayam
3) Ikan
4) Produk tenusu (cth: keju)
Kolesterol bersifat TIDAK LARUT dalam darah KECUALI jika diganbungkan dengan protein khas yang dipanggil LIPOprotein. LIPOprotein ialah hasil gabungan unsur lipid dan protein.
LIPOprotein pula dikategorikan kepada 2 iaitu:-
1) lipid berketumpatan rendah (Low Density Lipid, LDL)
2) lipid berketumpatan tinggi (High Density Lipid, HDL)
Dengan kata yang mudah, LDL merupakan kolesterol jahat dan HDL merupakan kolesterol baik.
Kehadiran kolesterol LDL yang TINGGI berbanding kolesterol HDL menjadi PENYEBAB dan PUNCA kepada serangan jantung.
LIPOprotein LDL atau ketumpatan lipid yang rendah akan menyebabkan kolesterol TIDAK LARUT dan MELEKAT pada dinding arteri. Lama-kelamaan kolesterol pada dinding arteri akan menjadi SEMAKIN TEBAL & KERAS yang dipanggil plak kolesterol dan akan MENYEMPITKAN saluran arteri.
Tugas jantung adalah membawa darah berkarbon dioksida ke paru-paru melalui arteri & menerima darah beroksigen dari paru-paru untuk DIPAM ke seluruh sel badan. Sekiranya saluran arteri sudah menjadi SEMPIT dek kerana plak kolesterol yang MENEBAL, ia tidak mampu membekalkan darah beroksigen secukupnya ke jantung. Oleh itu, organ jantung juga akan TERGANGGU fungsinya dan menyebabkan sakit dada.
DI SINI kita boleh lihat fungsi HDL iaitu kolesterol baik yang dapat MELARUTKAN kolesterol dalam darah untuk mengelakkan DINDING ARTERI MENEBAL dengan plak kolesterol.
Penyelesaiannya:
Kandungan DHA & EPA dalam Omega Guard mampu melarutkan kolesterol dalam dinding arteri kerana DHA & EPA memain peranan sebagai HDL (lipid berketumpatan tinggi).
No comments:
Post a Comment