OMEGA GUARD
Asid Dokosaheksanoik (DHA)
dan Asid Eikosapentanoik (EPA)
merupakan asid lemak omega 3 daripada ikan laut dalam. DHA dan EPA perlu
diperoleh melalui pemakanan dan berkesan dalam mengurangkan keradangan serta
menyokong fungsi system saraf dan mata.
Shaklee Omega Guard ialah suplemen pemakanan yang
mengandungi minyak ikan. Satu sajian Omega Guard membekalkan 1000mg asid lemak
omega 3 termasuk DHA dan EPA.
KENAPA MEMILIH MINYAK IKAN SHAKLEE…??
- Minyak ikan TERBAIK di dunia.
- Ia diekstrak dari ikan laut air sejuk (sardine, mackerel, herring, anchovies) di perairan negara Jepun.
- BUKAN dari hati minyak ikan. Omega Guard adalah 3X lebih tumpat daripada ketumpatan hati minyak ikan.
- Merupakan minyak ikan paling TULEN di dunia yang merangkumi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk:-
-
EPA
-
DHA
-
ALA
- Satu sajian Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid-lemak omega-3 EPA dan HDA
- SHAKLEE menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk menghasilkan Omega Guard.
- Ia dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietary 3 molekul yuntuk mengekstrak asid lemak omega-3 yang paling tulen dan paling semulajadi.
- Selain itu, proses tersebut dapat menyingkirkan bahan merbahaya- seperti plumbum, merkuri, arsenic, cadmium, dioksin, dan PCB (polychlorinated biphenyl) iaitu merupakan bahan kimia yang sangat toksik.
KENAPA IKAN LAUT AIR DALAM…??
Pada tahun 1970,
seorang saintis Amerika, pemenang Nobel Price, telah menemui satu rahsia:
Penduduk Eskimo
yang hidup di Greenland, Denmark yang bekerja sebagai nelayan tidak menghidapi
masalah sakit jantung, lelah, tekanan darah tinggi, dan kencing manis. Manakala
kaum Eskimo yang menetap di Amerika Utara, yang bekerja sebagai pemburu, dan
makanan utama mereka ialah daging yang mengandungi banyak kolesterol,
menghadapi banyak masalah kesihatan yang berkaitan dengan jantung.
Penyelidikan
lanjut mengenai ikan air laut sejuk menunjukkan:
Ikan dari air
laut mengandungi asid lemak tidak tepu
yang sangat tinggi, iaitu EPA dan HDA.
EPA dan HDA dapat:-
- merendahkan lemak dalam darah,
- menurunkan pengumpulan platlet darah
- melambatkan pembentukan thrombos,
- merawat penyakit lelah dan alahan kulit dengan berkesan.
MANFAAT UTAMA OMEGA GUARD
1) Asid
Lemak – Omega -3 merupakan asid lemak yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh kita TETAPI
DIPERLUKAN oleh badan kita. Oleh sebab itu, kita perlu mengambilnya dari
makanan untuk membantu rembesan prostaglandin dengan lebih berkesan
untuk menghalang prostetomegaly dan
membuang air kecil yang timbul daripada punca endropos. Ia juga boleh mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormone
wanita yang menyebabkan PMS, bagi kulit licin dan kemerah-merahan.
Prostaglandin merupakan kumpulan sebatian lipid yang
dihasilkan melalui enzim dari asid lemak dan memiliki peranan penting dalam
badan haiwan. Setiap prostaglandin mengandungi 20 atom karbon, termasuk satu
5-cecincin karbon.
Ia merupakan perantaran dan memiliki kesan
fisiologi yang kuat, seperti mengawal pengucupan dan rehat tisu otot licin.
Prostaglandin bukanlah hormone endokrin, tetapi autokrine atau paracrine, yang
merupakan molekul perutusan bertindak tempatan. Ia berbeza dari hormone dari
segi ia tidak dihasilkan pada tapak tertentu tetapi dikeseluruhan tubuh
manusia. Juga sel sesarannya terdapat disekitar tapak rembesannya (yang ada
banyak).
http://ms.wikipedia.org/wiki/Prostaglandin
2) Mencegah
penyakit saluran darah dan strok
DHA dan EPA boleh menentang thrombosis, tekanan darah tinggi yang
lebih rendah dan kepekatan darah, melincirkan saluran darah, dan peredaran
darah yang lancer. Oleh itu, Omega Guard sangat efektif dalam membantu
mengekalkan tekanan darah normal dan ketegangan di leher atau sakit kepala.
Penggumpalan (pembekuan darah) ialah proses yang melibatkan darah
berubah daripada cecair kepada gel. Ini Berpotensi dalam menyebabkan hemosis,
penghentian kehilangan darah daripada pembuluh darah rosak, diikuti oleh
pembaikan. Mekanisme penggumpulan melibatkan pengaktifan, pelekatan dan
pengagregatan platlet bersama dengan pengendapan dan pematangan fibrin.
Gangguan penggumpalan ialah keadaan penyakit yang boleh menyebabkan perdarahan
atau penggumpalan menyekat (thrombosis).
http://ms.wikipedia.org/wiki/Penggumpalan
Selain itu, Omega Guard dapat:-
- merendahkan kolesterol,
- menghindar pembekuan darah di dalam badan,
- membantu mengekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolesterol LDL,
- mengawal masalah obesity,
- mencegah arteriosclerosis, myocardial infarction,
- membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.
Trigliserida merupakan ester yang diperolehi daripada gliserol dan tiga
asid lemak. Sebagai lipid darah, ia membantu membolehkan pemindahan dwiarah
lemak adipos dan glukosa darah daripada hati. Terdapat banyak jenis
trigliserida bergantung kepada sumber minyak, dimana sebahagiannya mempunyai
ketaktepuan yang tinggi manakala sebahagian yang lain pula adalah rendah.
Trigliserida juga adalah juzuk utama bagi minyak sayuran (biasanya lemak
tak tepu) dan lemak haiwan (biasanya lebih tepu) dan ia merupakan komponen
utama untuk minyak pada kulit manusia.
http://ms.wikipedia.org/wiki/Trigliserida
Kolesterol ialah bahan berlemak (lipid) yang merupakan sebahagian
daripada membrane luar sel dalam badan haiwan. Ia juga ditemui dalam edaran
darah manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam darah diperoleh dariapada 1)
pemakanan dan 2) pengeluaran hati.
Kolesterol pemakanan datang daripada daging, ikan, ayam dan produk
tenusu. Selepas amakan, kolesterol diserap oleh usus ke dalam peredaran darah
dan diselaputi oleh protein. Kolesterol bersalut protein dipanggil chylomicron.
Hati pula menyingkirkan kolesterol, menghasilkan kolesterol serta
merembeskan kolesterol ke dalam peredaran darah. Selepas makan, hati
mengeluarkan chylomicron daripada peredaran darah. Di antara waktu makan, hati
akan menghasilkan dan merembeskan kolesterol kembali ke dalam peredaran darah.
Kolesterol tidak boleh larut dalam darah kecuali jika ia bergabung
dengan protein khas yang dipanggil lipoprotein. Kolesterol yang dirembeskan
oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat
rendah (VLDL) atau lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL).
Kolesterol LDL yang terhasil daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam
aliran darah, dikenali sebagai kolesterol
‘jahat’ manakala kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol ‘baik’.
http://ms.wikipedia.org/wiki/Kolesterol
3)Membantu
Tumbesaran & Perkembangan Otak Janin dan Membantu Perkembangan Memori
DHA ialah nutrient utama untuk otak, system saraf dan retina. Ia
penting terutamanya pada 3 bulan terakhir perkembangan otak janin semasa dalam
kandungan.
Susu ibu mengandungi DHA yang
TINGGI. DHA meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, mencegah penyait
Alzheimer, memelihara penglihatan dan pendengaran, dan mencegah migraine. Satu
hidangan Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid-asid lemak omega-3 EPA dan HAD.
4) Meningkatkan system imun dan menyihatkan
paru-paru
Memperbaiki alahan kulit,
psoriasis, demam hay, bronchitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus
erythematosus) dan penyakit buah pinggang.
5) Menentang Kanser
Kajian telah menunjukkan bahawa
Omega-3 boleh mencegah kanser paru-paru, payudara, prostat, dan kolon. Ia juga
boleh meningkatkan enterogastritis, merangsang kesihatan hati selepas
pembedahan dan membantu pancreas pesakit kanser untuk berfungsi dengan lebih
efektif.
6) Memelihara Fungsi-fungsi sendi (arthritis)
Paras asid lemak omega-3 larut
dalam tisurawan. Oleh sebab itu, ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang
membentuk tisu rawan. Ia mencegah arthritis, memelihara fungsi-fungsi sendi dan
gout dengan efektif.
7) Mencegah Insomnia dan Membantu Mengurangkan
Tekanan
Kajian telah membuktikan bahawa
EPA dan DHA mempunyai keupayaan untuk menstabilkan emosi dan membantu dalam
perkembangan kesihatan mental, termasukkemurungan, tekanan, kebimbangan
(anxiety), neurasthenia, insomnia, autism, kanak-kanak hiperaktif dan penyakit
schizophrenia.
** Produk ini bukan
bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang
penyakit
No comments:
Post a Comment